top of page

Spor Sonrası Yeni Bir İçecek Süt ?


Yapılan çalışmalar şu şekilde

Egzersiz sonrası haftada 3 gün/10 hafta, tüketilen az yağlı çikolatalı sütün (5kkal/kg) ve her antrenman sonrası 5 dakika içinde tüketilen karbonhidrat ve elektrolit içeren spor içeceğinin etkileri (içecekler aynı enerji miktarına, ancak farklı makro besin öğeleri bileşimine sahiptir) incelenmiştir. Yapılan antrenman kuvvet ve vücut kompozisyonunda gelişmeyle sonuçlanmış, ancak bu değişim iki grup arasında benzerlik göstermiştir. Egzersiz sonrası süt tüketen grupla, spor içeceği tüketen grup kıyaslandığında, ölçülebilir değişkenlerde hiçbir farklılık görülmemiş, ancak süt grubunda ilginç bir sonuç olarak, yağsız doku kütlesinde önemli olmayan bir artış gözlenmiştir.

Süt; karbonhidrat bazlı spor içecekleriyle karşılaştırıldığında, egzersiz süresince gözlenen bazı fizyolojik değişkenlerde benzer yanıtlar vermektedir. Sütün protein içeriğine bağlı olarak, elzem aminoasit düzeylerini artırma, tüm vücut proteinlerinin yıkımında azalma ve protein sentezinde, protein oksidasyonu ile eş zamanlı bir artış gözlenmesi gibi farklılıkları bulunmaktadır.

Egzersizin hemen sonrası ve 2 saatlik toparlanma sırasında, çikolatalı süt ve karbonhidrat içeren sıvı tüketen katılımcıların, dayanıklılık egzersizlerinde tükenme zamanı ve toplam iş miktarının, çikolatalı süt tüketenlerde ciddi artış gösterdiği belirlenmiştir.

2009 Amerikan Spor Hekimliği Koleji (ACSM) tarafından bisikletçiler üzerinde yapılan bir araştırmada, sporcular enerjileri tükenene kadar bisikletlerini sürmüşlerdir. Dört saatlik dinlenmeden sonra bisikletlerini tamamen tükenene kadar sürmeye devam etmişlerdir. Bu dönemde sporcuların bir kısmı az yağlı, çikolatalı süt, bir kısmı ise spor içecekleri içmiştir. Egzersizin ikinci turunda çikolatalı süt içenler spor içecekleri içenlere göre, ortalama %50 oranında daha fazla yol alabilmiştir.

Araştırmada, kasların glikoz ve glikojen gibi enerji depolarının azalmasına neden olan çok yoğun egzersizlerde, spor içeceklerinin enerji yanı sıra kaybedilen sıvı ve elektrolitleri karşılayabileceği saptanmıştır. Ancak yapılan yeni araştırmalar; bu besin öğeleriyle birlikte proteinin alınmasının vücudun egzersiz sonrası toparlanmasını hızlandırdığını ortaya koymaktadır.

28 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page