top of page

interval Antrenman ?


İnterval antrenman, birçok egzersiz serisinin belirli aralıklarla tekrar edilmesidir. İnterval antrenmanın özelliği, çalışma ve dinlenme ya da yüksek ve alçak yüklenme devrelerinin sistemli olarak değişimidir.(Revan ve ark., 2008)

İnterval antrenmanlarda temel prensip yüklenmelerde kalp atım sayısı maksimal seviyeye ulaştığında yüklenme durdurularak, kalp atım sayısının tekrarlar arası 120 dk/atım setler arası 140 dk/atım seviyesine indikten sonra tekrar yüklenme yapılmasidir. İnterval antrenmanlarda yüklenmenin şiddeti %80-90 dır (Fox ve ark., 1999).


interval antrenman tipleri :


Peter Coe Tipi Yüksek Şiddetli İnterval Antrenman: Atletizm antrenörü Peter Coe tarafından

1970’lerde uygulanan bir yöntemdir. Bu yönteme göre seanslar 200 metre hızlı koşu ve her 200 metre koşu aralığında 30 saniye dinlenme sürecinden oluşur (Coe, 2013).


Tabata Tipi Yüksek Şiddetli İnterval Antrenman: Izumi Tabata ve diğer araştırmacılar tarafından 1996 yılında yapılan bir çalışmaya dayanan yüksek şiddetli interval antrenman tipidir. Olimpik sürat patencileri tarafından uygulanmıştır. Yönteme göre 20 saniye ultra-yoğun egzersiz ve bunu takiben 10 saniye dinleme süreci gerçekleştirilir. Devamlı olarak 4 dakika boyunca(8 döngü) gerçekleştirilir (Tabata, 1996).


Gibala Tipi Yüksek Şiddetli İnterval Antrenman: Martin Gibala ve takımı, Kanada’da Mc Master Üniversitesi’nde yıllardır yüksek şiddetli interval antrenman üzerine araştırmalar yapmaktadır. 2009 çalışmalarında kullanılan yöntemde, 3 dakika ısınma, ardından 60 saniye yoğun antrenman (%95VO2max) ve bunu takiben 75 saniye dinlenme süreci uygulamışlardir. Uygulama tekrarlanan 8-12 döngüden oluşmaktadır. (Little, 2009).


Timmon Tipi Yüksek Şiddetli İnterval Antrenman: Jamie Timmons, BBC kanalında Şubat, 2012’de katıldığı Horizon programında, Michael J. Mosley’e uygulattığı yöntemdir; egzersiz bisikletinde 2 dakika hafif pedal ardından 20 saniye en yüksek eforla hızlanma basamağından oluşmaktadır. Bu yöntem ısınma ve dinlenme basamakları ile birlikte haftada 3 kez 3 dakika uygulanmıştır. Sağlığa olan ölçülebilir faydaları arasında insülin hassasiyetinde kayda değer gelişme rapor edilmiştir.

30 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page