top of page

Laktik asit nedir ?


Günümüzde laktat üretiminin belirlenmesi performans ile ilgili bilgi sağlanması ve geliştirilmesi açısından önemli bir yer tutmaktadır(Hollmann, 1985).

Normal olarak dinlenme sırasında kan ve kas laktik asit konsantrasyonu kasta kg. başına ve kanda Lt. başına yaklaşık 1 mM.L-1. düzeyindedir.

Yoğun egzersizlerde solunum dolaşım sisteminin kasların O2 ihtiyacını karşılayamadığı safhada kan laktatı artmaya başlar (Akgün,1989).

Daha fazla miktardaki LA, anaerobik ya da laktik sistemin baskın olduğunu gösterirken, daha düşük miktardaki LA aerobik sistemin baskın olduğunu gösterir (Bompa, 1991).

Laktik asit birikimi ve bu birikimin yol açtığı pH değeri düşüşü nedeniyle, kasılma için gerekli olan kimyasal reaksiyonlar, yorgunluk durumu ortadan kalkana kadar yavaşlar (Bompa, 2001).

VO2maks'ın %50'si altında yapılan egzersizlerde kan laktat konsantrasyonu sabit kalır, hatta azalabilir (Brooks, 1985), VO2maks 'ınn %50-70 arasında yapılan egzersizlerde kan laktatı artmaya başlar. Bu noktaya ( VO2maks'nin %50-70 arasına) "Owles noktası" denmektedir (Graham, 1984).

Submaksimal egzersizlerin laktat üretimini hızlandıran noradrenalin dehidrogenaz (NADH) artışına neden olduğunu bilinmektedir. NADH artışı sonucu kasılan kaslara O2 sağlanması kısıtlanmakta ve aerobik ATP üretimi yerini anaerobik enerji üretimine (fosfokreatin yıkımı ve laktat oluşumu) bırakmaktadır.

20 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page